Najciekawsze informacje z rynku:
Regał Nowości » Aktualności » „Nalewki z piwniczki farmaceuty”, czyli jak wiedzę połączyć z pasją!

„Nalewki z piwniczki farmaceuty”, czyli jak wiedzę połączyć z pasją!

Dobrą nalewkę może przygotować każdy. Nie jest wymagana ani skomplikowana wiedza na temat surowców, ani fachowe wykształcenie. Warto jednak być świadomym, iż odpowiednio przyrządzony i spożywany trunek może mieć właściwości lecznicze. W niedawno wydanej książce „Nalewki z piwniczki farmaceuty”, Marek Ellnain (doktor farmacji, który pasję do tworzenia nalewek łączy z codzienną pracą w aptece), dzieli się fachową wiedzą.

Nalewki z piwniczki farmaceuty

Nalewki cieszą smakiem i leczą!

„Nalewki z piwniczki farmaceuty” to blisko 50 sprawdzonych receptur. Wzbogacone są one o fachowy komentarz (właściwości zdrowotne, ale też możliwie interakcje z lekami) oraz porady i wskazówki przydatne podczas sporządzania trunków.

Nalewki są taką samą postacią leku naturalnego jak syrop czy napar. W celach leczniczych zwykle stosuje się nalewki komponowane z ziół. Często odmierza się je na krople i miesza w kieliszku z wodą. Profilaktycznie można stosować nalewki z niektórych owoców, jak choćby z aronii, która ma działanie przeciwutleniające i obniżające ciśnienie tętnicze krwi, należy jednak pamiętać że mówimy tu o małych ilościach, rzędu 25 ml dziennie. Bardzo ważny jest umiar i zdrowy rozsądek mówi Marek Ellnain.

Nalewka na przeziebienie

W poszukiwaniu doskonałych połączeń. Dla zdrowia i smaku!

Tak naprawdę nie ma nalewki idealnej, perfekcyjnej. Najważniejszy jest tu smak i gust wykonującego. Dobra będzie właśnie ta nalewka która zachwyci naszych gości przy stole, a nie zdobędzie złoty medal na międzynarodowym konkursie. Dlatego właśnie istnieją różne przepisy na te same nalewki, dlatego używa się alkoholu o różnej mocy i stosuje zmienny dodatek cukru. Finalny efekt oceniamy sami, wyciągamy wnioski i bogatsi o nowe doświadczenia… przygotowujemy kolejny nalew!dodaje.

nalewka na jagodach jałowca

Dlaczego nalewki warto przyrządzać samodzielnie?

Obecnie różnego rodzaju nalewki kupić można bez większych problemów w sklepach monopolowych oraz spożywczych. Produkowane są przez liczne koncerny, które w swoich recepturach odwołują się do tradycji oraz dawnych metod wytwarzania. – Czy jednak jest to prawda? Czy naprawdę przestrzegają rygorystycznych zasad komponowania nalewek, wśród których najważniejsza mówi, iż o dobrej nalewce trzeba po prostu na jakiś czas zapomnieć, a później, kiedy już dojrzeje, należy odnaleźć ją w piwnicy?pyta Marek Ellnain.

8 rzeczy ktore warto wiedziec

Wydawcą „Nalewek z Piwniczki Farmaceuty” jest Wydawnictwo Gaj. Książka ma twardą oprawę. Przepisy i komentarze wzbogacają autorskie ryciny przygotowane przez bydgoską graficzkę, Katarzynę Tużylak.

O autorze:

Marek Ellnain

Marek Ellnain, doktor nauk farmaceutycznych. Na co dzień pracuje w aptece. Zajmuje się także lekami pochodzenia naturalnego, głównie surowcami ziołowymi, medycyną alternatywną oraz tradycyjną fitoterapią. Tytuł doktora uzyskał w 2013 roku na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, w dziedzinie farmakognozji. Pasję tworzenia nalewek, eksperymentowania ze smakiem oraz aromatem, zaszczepił w nim ojciec, a pierwszy trunek stworzył jeszcze przed rozpoczęciem studiów farmaceutycznych. Za najtrudniejszą w przygotowaniu uważa nalewkę z kozłka, a jego ulubioną jest pigwówka. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec trójki dzieci.

Dodaj komentarz

Przewiń do góry strony