Najciekawsze informacje z rynku:
Regał Nowości » Polecane nowości » Poradniki (strona 20)

Poradniki

„12 miesięcy z Mają Popielarską” Maja Popielarska

12-miesiecy-z-maja-popielarska-kalendarium-prac-w-ogrodzie-i-na-tarasie-b-iext27204278

Chcesz być szczęśliwy jeden dzień – upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień – ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie – zostań ogrodnikiem.  Z roku na rok rośnie w Polsce liczba osób, które mogłyby podpisać się pod tym chińskim przysłowiem. Ogród to ogromna radość, ale też duże wyzwanie. Łatwiej mu sprostać, mając doświadczonego przewodnika. W ciągu roku miłośników pięknych ogrodów i ogródków (nawet tych na przydomowym tarasie) czeka wiele prac. Jak w każdym przedsięwzięciu kluczem do sukcesu jest odpowiednie planowanie. Kalendarz prac ogrodniczych, zwłaszcza przygotowanych przez eksperta, znacząco to ułatwi.

Jakie prace ogrodnicze wykonać w ogrodzie w poszczególnych miesiącach roku? Które narzędzia trzeba mieć pod ręką? Kiedy wysiać nasiona do gruntu, a kiedy wykonać nasadzenia? Co pomoże Twoim roślinom przetrwać zimę?  Załóż swój własny dziennik prac ogrodowych, w którym zaplanujesz cały rok pielęgnacji. Skorzystaj z wskazówek eksperta – Mai Popielarskiej. Każdy posiadacz najmniejszego nawet ogródka i wielbiciel ukwieconego tarasu powinien je znać.  Zadbaj o swój ogród i taras z Mają- efekt pracy będzie olśniewający.

DATA PREMIERY: 19.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 49,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Zwierciadło
OKŁADKA: Twarda

„Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł” Nora Gedgaudas

Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł

Książka Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł łączy paleolityczne potrzeby naszego ciała z wyzwaniami , które stawia przed nami współczesny świat.  Autorka, wykorzystując najnowsze odkrycia naukowe,  zestawia je z podstawową dietą łowcy-zbieracza z czasów prehistorycznych. Czerpie informacje z obszernych badań z dziedziny fizjologii ewolucyjnej, biochemii, metabolizmu, żywienia, a także tych, dotyczących chorób przewlekłych i degeneracyjnych –  i w ten sposób odkrywa, jak powinien wyglądać holistyczny styl życia, pozwalających uzyskać zdrowe ciało, umysł i długowieczność. Gedgaudas ukazuje pierwotny rodowód i fizjologiczne podstawy diety o dużej zawartości tłuszczu, umiarkowanej ilości protein oraz pozbawionej skrobi. Ujawnia, jak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 – niezbędnych naszemu mózgowi i układowy nerwowemu, lecz nieobecnych w diecie większości osób. Wyjaśnia problemy żywieniowe związane ze zbożami, glutenem, soją, nabiałem i warzywami skrobiowymi. Tłumaczy, które tłuszcze w naturalny sposób wspierają zdrowie, a które mu szkodzą. Opisuje kluczową rolę witaminy D w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom cywilizacyjnym, wagę tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Analizuje wpływ diety na zdrowie umysłowe, pamięć, funkcje poznawcze, równowagę hormonalną i starzenie się komórek. Szczegółowe wytyczne, przepisy i zalecenia dietetyczne zawarte w tej książce oferują czytelnikowi  zrównoważone strategie podejścia do diety i ćwiczeń – mające co prawda podstawy w czasach pierwotnych, lecz będące jak najbardziej aktualne obecnie -  które pozwolą zredukować stres i stany lękowe, zrzucić nadwagę, poprawić jakość snu i nastrój, dodadzą energii oraz zwiększą odporność, polepszą funkcjonowanie mózgu, ograniczą wydatki na jedzenie , a co najważniejsze zapewnią dłuższe i szczęśliwsze życie.

DATA PREMIERY: 12.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 49,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Biały Wiatr
OKŁADKA: Miękka

„Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu” Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak

najlepsze-przepisy-dla-calej-rodziny-szkola-na-widelcu-b-iext26933323

Grzegorz Łapanowski – polski Jamie Oliver!

Grzegorz Łapanowski jest ekspertem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które proponuje w tej książce są proste, sprawdzone, do przygotowania z ogólnodostępnych  produktów.

Autor pisze również o tym, co oznacza dobre jedzenie, dlaczego powinniśmy jeść zdrowo, jak robić zakupy, jak ważny jest ruch, wspólne gotowanie oraz jakie są zasady prawidłowej diety.

W książce między innymi: zasady zdrowej diety dla całej rodziny, przepisy na domową pizzę, twarożki, ciasto pomarańczowe, sałatki, rybę w papilotach, placki gryczane czy sezamki.

DATA PREMIERY: 19.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 34,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Publicat
OKŁADKA: Twarda

„Kuchnia domowa, czyli synowa kontra teściowa. Polskie przepisy” Dorota Dardzińska

kuchnia-domowa-czyli-synowa-kontra-tesciowa-polskie-przepisy-b-iext26968912Połączenie tradycji z nowoczesnością: kuchnia polska jest tak różnorodna, że każde pokolenie znajdzie w niej coś siebie. Zestawienie przepisów „synowej” (bardziej nowoczesnych) oraz „teściowej” (tradycyjnych).
Z tych samych produktów lub wokół tego samego tematu powstają dwa zupełnie odmienne dania. Wszystkie przepisy do wykonania ze składników dostępnych w polskich sklepach.

Książka kucharska autorki popularnego bloga „Widelcem i nożem”.

DATA PREMIERY: 05.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 36,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Publicat
OKŁADKA: Twarda

„Niewidzialni. Maskowanie na polu walki” Rafał Kubiński

niewidzialni-maskowanie-na-polu-walki-b-iext26620722

Tytułowi „Niewidzialni” to zawodowcy, żołnierze którzy wykonując swoje zadania wykorzystują szeroką wiedzę i doskonałe umiejętności z zakresu wprowadzania przeciwnika w błąd. To wojskowi eksperci między innymi z sił specjalnych, snajperzy, zwiadowcy, obserwatorzy oraz inni, którym niewidzialność a konkretnie maskowanie i stosowanie różnorodności jego technik, zapewnia bezkonfliktowe wykonanie danej operacji.

W obecnych czasach, gdy na niektórych kontynentach konflikt goni konflikt, maskowanie staje się jednym z najważniejszych elementów zabezpieczenia bojowego działań.

DATA PREMIERY: 04.12.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 39,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Bellona
OKŁADKA: Miękka

„W kuchni z miłością” Sophia Loren

w-kuchni-z-miloscia-najlepsze-wloskie-przepisy-sophii-loren-b-iext26402538

Od czasu swojej premiery w 1971 roku książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Wciąż pozostaje niezwykle aktualna, zachowując przy tym urok czasów, w których została napisana.
Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone.
Czasów, w których wyzwolone kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w kuchni.
Czasów, w których nawyk palenia przy stole był wciąż silnie zakorzeniony, ale zaczynał już lekko irytować.
Ta pozycja to coś więcej niż książka kucharska. To prawdziwa księga kobiety współczesnej i nowoczesnej, a także symbol Włoch i tego, co włoskie. Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich!
W książce znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa, słodycze, a także przekąski.

DATA PREMIERY: 19.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 49,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Esprit
OKŁADKA: Twarda

„Piąty smak” Łukasz Modelski

piaty-smak-b-iext26691258

Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego – Anne Applebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino; autorka „Jedz, módl się, kochaj” Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil – Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles MacLean; osobista kucharka Mitterranda – Danièle Mazet-Delpeuch oraz Michel – prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich „umami“ jest smakiem „pełnym”, „domykającym”inne smaki.

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców.

DATA PREMIERY: 20.11.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 44,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Literackie
OKŁADKA: Miękka

„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”

przysmaki-ojca-mateusza-domowa-kuchnia-natalii-b-iext26565935

Ojciec Mateusz często mówi, że potrawy Natalii mają duszę.

Wypróbujcie je sami!

Kto nie lubi domowej kuchni? Wszyscy, którzy ją cenią, a także lubią gotować i biesiadować w gronie bliskich osób, powinni sięgnąć po tę książkę. Kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza – Natalii Borowik. Smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto interesujące, zabawne opowieści – z których dowiemy się więcej o samej Natalii, Ojcu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu i innych serialowych bohaterach.

Smacznego!

DATA PREMIERY: 22.10.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 36,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Zwierciadło
OKŁADKA: Twarda

„Wiza do Iranu” Artur Orzech

wiza-do-iranu-b-iext24960951

Mało kto wie, że Artur Orzech, znany dziennikarz muzyczny i prezenter telewizyjny, jest znawcą kultury perskiej. Ukończył iranistykę na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie przez dwanaście lat był wykładowcą. Zajmował się przekładami literatury perskiej. W latach osiemdziesiątych był stypendystą na Wydziale Literatury Współczesnej Uniwersytetu w Kabulu.

Iran widziany jego oczami jest krajem niezwykle barwnym, a jednocześnie nie tak zamkniętym jak może się wydawać, z bogatą tradycją i kulturą. Nie da się go znaleźć na popularnych turystycznych szlakach. Przełamanie mitu o hermetyczności Iranu i stereotypu myślenia o tym kraju i regionie to cel autora. Zachwycają kolory, smaki i zapachy.

Książka to próba odczarowania jednoznacznie negatywnego i rygorystycznego wizerunku Iranu na arenie międzynarodowej, stworzonego głównie przez media zachodnie, które zniechęcają cudzoziemców do podróży po tym pięknym i prastarym zakątku świata.

Jednocześnie Orzech oprowadza nas po kraju, którego kulturalne bogactwo zostało przyćmione przez fundamentalistyczną politykę ajatollahów, opowiada o kobietach, kuchni, najpiękniejszych miejscach i spotkanych ludziach. Przypomina, że Irańczycy to nie Arabowie, a islamiści to naukowcy i znawcy islamu, a nie fundamentaliści muzułmańscy. Odsłania przed nami kraj, który zafascynował go wiele lat temu i do którego ciągle chce wracać.

DATA PREMIERY: 22.10.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 34,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Wielka Litera
OKŁADKA: Miękka

„Prostota. Jak nie komplikować sobie życia” Bill Hybels

prostota-jak-nie-komplikowac-sobie-zycia-b-iext26400509

Bill Hybels, bestsellerowy autor książek „Zbyt zajęci by się nie modlić”, „Potęga Bożego szeptu” i „Życie, które działa”, powraca po wielu latach z nową książką! „Prostota” to niezwykły poradnik życia duchowego, który już zachwyca i porusza czytelników na całym świecie.

Przemęczony. Przytłoczony. Zbyt zajęty. Brzmi znajomo?
Dzisiejsze tempo życia może doszczętnie wykończyć zwyczajnego człowieka. Co gorsza, nieustanne zabieganie i troska o rzeczy doczesne powodują, że tracimy z oczu to, co naprawdę ważne.

A co, jeśli życie może wyglądać inaczej? Co by się stało, gdyby odrzucić to, co zbędne i żyć dla tych, których kochamy? Jeśli, kierując się sprawami najważniejszymi, wybierzemy proste życie, będziemy musieli nie tylko zmienić tygodniowy grafik czy uporządkować szafę. Droga prostoty wymaga w pierwszej kolejności oczyszczenia duszy. Dopiero potem można przestać robić to, co się nie liczy – i zacząć robić to, co ważne.

W „Prostocie” Bill Hybels wymienia najważniejsze problemy, z którymi musi się uporać człowiek, by oczyścić swoje życie. Tylko kładąc wszystko na jedną szalę i żyjąc w nowy, prostszy sposób, będziemy w stanie naprawdę czerpać z życia pełnymi garściami.

„W książce „Prostota” Bill Hybels pomaga nam oczyścić duszę i przejść ze stanu wyczerpania do stanu pełni energii; z nerwowego pośpiechu do spokoju płynącego z wiary. Dzięki tej książce nauczyłam się żyć pełniej mimo ograniczenia zobowiązań, budować życie w oparciu o równowagę i pełnię, uwalniając się od chaosu płynącego z nadmiaru”.
Christine Caine

„W „Prostocie” Bill Hybels zabiera was w podróż, dzięki której możecie zmienić swoją życiową perspektywę, na nowo ułożyć hierarchię wartości i ponownie rozpalić w sobie wiarę w Chrystusa. Ta książka będzie dla was nie tylko źródłem nadziei, ale również praktycznych wskazówek, jak wieść życie, o którym zawsze marzyliście”.
Graig Groeschel

DATA PREMIERY: 16.10.2014r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 34,90 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Esprit
OKŁADKA: Miękka

Przewiń do góry strony