Szybę w piekarniku powinno umyć się po każdym korzystaniu z urządzenia. Powinno. W praktyce raczej jej nie myjemy. Po pewnym czasie przychodzi moment, kiedy ze zgrozą odkrywany, że szyba w piekarniku jest bardzo brudna. Do tego stopnia, że nic przez nią nie widać. Na szczęście istnieją sposoby by szyba w naszym piekarniku znowu lśniła…
Termoobieg
Jeśli piekarnik ma funkcję termoobiegu – wykorzystajmy to. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę z dodatkiem octu, włączamy piekarnik na pół godziny, ustawiając jednocześnie temperaturę 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika czekamy aż piekarnik ostygnie (ale nie do końca) i zmywamy rozmiękczony tłuszcz miękką gąbeczką. Przy trudniejszych zabrudzeniach możemy dodać dodatkowo płyn do naczyń.
Inny sposób?
Pasta z octu i sody oczyszczonej. Pastę wykonujemy samodzielnie, dodając tyle octu i sody by powstała gęsta papka. Otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy je uchylone. Smarujemy szybę pastą i zostawiamy na pół godziny. Dobrze, jeśli gąbkę zamoczymy wcześniej w gorącej wodzie i taką gorącą gąbką rozprowadzimy pastę. Po upływie pół godziny czyścimy szybę. Energicznie. Szyba w piekarniku jest czysta!
Ale nie tylko soda, ocet, płyn do naczyń. Inne produkty, które sprawią, że szyba w piekarniku będzie lśnić to denaturat, środki chemiczne (na przykład te do czyszczenia rusztu) , a nawet…wazelina. Pamiętajmy, że skuteczność zależy nie tylko od zastosowanego środka, ale też od naszej pracy i determinacji.
Zobacz więcej na: domowepiekno.pl